kalcijKalcij je na zraku neobstojna kovina. Tisto, kar v prehrani označujemo s kalcijem, so dejansko kalcijevi ioni.

So ključni za trdnost naših kosti in zob, vplivajo na elektrolitsko ravnotežje v tekočinah naših teles, kar pomeni, da ob njihovem pomanjkanju zaradi napačne prehrane lahko zbolimo za številnimi boleznimi.

Kljub temu ga ne smemo na vrat na nos dodajati prehrani, čeprav bi nas številni šarlatani v to še tako radi prepričali.

Kalcij je številka ena

kalcijKalcijeve soli so med najbolj razširjenimi minerali v naravi. Konec koncev je apnenec, iz katerega so cela gorovja, kalcijev karbonat. Tako ni presenetljivo, da so mnoga živa bitja kalcijeve soli uporabila za oporo svojim telesom.

Zobje in kosti so v veliki meri iz kalcijevega karbonata. Kar 99 odstotkov kalcija v naših telesih najdemo v kosteh, toda njegova vloga se tu ne konča.

Kalcijevi ioni so ključni za prenos živčnih signalov in pravilno delovanje mišic. Naše žleze ves čas nadzirajo vsebnost kalcija v krvi. Če ga je preveč, se izloči z urinom, če ga je premalo, ga prispevajo kosti.

Težava je v tem, da se vsebnost kalcija v kosteh lahko ob nepravilni prehrani in neustreznem telesnem slogu sčasoma zniža. Že petoodstotni padec vsebnosti kalcija v kosteh poveča verjetnost zloma za polovico.

Osteoporoza (bolezenska krhkost kosti) postaja ena največjih nadlog v razvitem svetu, kjer se stara prebivalstvo in slabšajo prehranjevalne navade. Ker gre za takoimenovano tiho bolezen (večina se je zave šele, ko pride do prvega zloma), je težko oceniti, do kako hude epidemije je že prišlo. Za njo boleha vsaj tretjina žensk in desetina moških. Delež obojih, posebej moških, vztrajno narašča.

Mit o kalciju v mleku

Od otroškega vrtca naprej poznamo enačbo: mleko =  kalcij. Liter mleka na dan naj bi zadoščal za vse dnevne potrebe.

kalcijNa žalost ni tako preprosto. V mleku je zares veliko kalcija, toda človeški organizem ga slabo izrablja. Pri večini odraslih prebava mleka organizem celo precej obremenjenjuje, saj se z leti aktivnost encima za razgradnjo laktoze zmanjšuje. Lažje prebavljivi so mlečni izdelki, na primer kislo mleko, jogurt, skuta in sir.

Razveseljivo je dejstvo, da vsebujejo enako količino kalcija tako polnomastni, kot lahki mlečni izdelki. Maslo in smetana nista omembe vredna vira kalcija.

Se torej velja zanašati na mleko in mlečne izdelke? Da in ne. Čeprav bi nas proizvajalci mleka in mlečnih izdelkov (zelo močan lobi, ki ima v razvitih državah pomemben vpliv na zakonodajo) radi prepričali v svoj prav, statistika pravi drugače. Osteoporoze je največ prav v državah z največjo porabo mleka na prebivalca.

Po drugi plati je v kulturah, kjer pitje mleka ni del redne prehrane (denimo na Kitajskem), osteoporoze zgolj za vzorec.

Viri kalcija in njegov pomen

Polnozrnati izdelki, brokoli, špinača in druga listnanta zelenjava, suhe fige, sezam, mandlji in drugi oreški, pomaranče, kivi in drugi agrumi, sardelice, losos in nenazadnje takoimenovana trda voda, ki je trda predvsem zaradi apnenca.

Ko smo že pri vodi, ki na splošno v Sloveniji velja za nadpovprečno trdo, kar je sicer slabo za pralne stroje, a toliko bolje v boju proti osteoporozi, moramo opozoriti na še eno pogosto zdravniško zablodo.

Ledvični kamni, ki jih nekateri še vedno pripisujejo previsokemu vnosu kalcija, so bistveno pogostejši v državah, kjer pijejo vodo z nizko vsebnostjo kalcija. Za nastanek ledvičnih kamnov je najpogosteje odgovoren oksalatni ion, s katerim se kalcijev (če je na voljo) veže v topno sol in odplakne iz telesa.

Dovolj kalcija v telesu dokazano znižuje previsok krvni tlak v vsaj polovici primerov, torej tudi ščiti pred številnimi boleznimi srca in ožilja. Vpliva na strjevanje krvi, pomembno sodeluje pri delovanju obrambnih celic, ki se aktivirajo ob različnih okužbah in je ključen pri delovanju številnih encimov. Obstajajo dokazi, da zavira nekatere vrste raka.

Kalcijevi prijatelji

V želji po čudežni tabletki pogosto pozabljamo, da je za kakovostno življenje potrebno uskladiti na tisoče kemijskih procesov. Tako tudi marsikdo začne paziti na vnos kalcija v telo, a pri tem pozabi, da se njegov izkoristek strahovito zmanjša, če ni na voljo dovolj vitamina D. Tega lahko načeloma dobimo dovolj z izpostavljanjem sončnim žarkom, imajo ti vsako poletje večjo moč in povzročajo hujše poškodbe kože.

Bogat vir vitamina D je ribje olje, ki pa tudi vzbuja vse več pomislekov zaradi pogoste vsebnosti težkih kovin. Kljub temu njegovo uživanje gotovo v splošnem prinaša več koristi kot škode, vendar gre paziti tudi, da ga ne zaužijemo preveč, saj je topen v maščobah, zaradi česar telo viška na izloči tako zlahka, kot denimo vitamin C. S preveč vitamina D se lahko celo zastrupimo!

kalcijDrugi najboljši prijatelj kalcija je redna telesna aktivnost, ki spodbuja procese pošiljanja viška kalcija iz krvi v kosti, namesto da bi se izločal z urinom. Posebej priporočljivo je redno dvigovanje uteži (pozor na sklepe!).

Kalcijevi sovražniki

Ker se kalcijeve soli tako dobro raztapljajo v vodi, lahko delno krivimo za pomanjkanje kalcija vse, kar vodo iz telesa odnaša. To so tako načeloma zelo koristne snovi, na primer vlaknine, kot različni strupi (najraje posegamo po kavi in alkohonih napitkih, pa tudi nikotin ni nedolžen).

Zato moramo skrbeti, da v primeru uživanja takšnih sovražnikov kalcija zaužijemo dovolj vode, čeprav se pivcu piva morda zazdi nenavadno, da bi po vrčku spil še kozarec vode, saj je drugi vrček pač bolj v navadi. Kdor ob kavi spije kozarec vode, je že na boljši poti. Če pa kako skodelico kave z vodo celo nadomesti, si sploh lahko čestita.

Največja sovražnika kalcija v razvitem svetu sta pomanjkanje telesne aktivnosti in pitje gaziranih pijač, posebej tistih, ki vsebujejo fosforjevo kislino. Fosfatni ion namreč kalcij dobesedno krade iz kosti, podobno pa počne tudi sladkor, ki ga takšne pijače pogosto vsebujejo.

kalcijV zanimivi študiji so pred kratkim merili vsebnost kalcijevih ionov v krvi ameriških šolarjev. Med tistimo, ki so imeli prenizke koncentracije, jih je kar dve tretjini spilo več kot dva litra gaziranih pijač na teden, med tistimi, ki so imeli vrednosti v okviru normalnih, pa je bilo takšnih ‘grešnikov’ manj kot četrtina.

V vseh takšnih primerih lahko uživanje kalcija v obliki dodatka prehrani seveda pomaga, še bolje pa je svoje pregrehe opustiti.

POZOR!

Industrija prehranskih dodatkov je seveda odlično seznanjena z vsemi (tudi nedokazanimi) prednostmi, ki jih prinaša redno uživanje kalcija. Zato ga je v obliki kapsul, šumečih tablet, napitkov in praškov mogoče dobiti na vsakem koraku.

Vsak proizvajalec seveda zatrjuje, da prav on prodaja kalcij v najprimernejši obliki, ki je po možnosti še ekološko neoporečna in podkrepljena s stotinami prič, ki jim je uživanje kalcija rešilo življenje.

Do takšnih trditev bodimo vedno zadržani. Resnica ni nikoli tako preprosta. Do zdravja vodita raznovrstna prehrana in redna telesna aktivnost. Kako težko je oboje doseči v današnjem svetu, pa vsak najbolje sam ve.

 

© Wikimedia Commons

 

.

Share

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information